Šišky sú prekrásny prírodný materiál. Množstvo druhov môžete využiť na mnoho spôsobov… Aby ste získali ešte zaujímavejšie kúsky na svoje tvorenie, odporúčame vyskúšať bielenie šišiek!

Porovnajte – bielená borovicová šiška a pôvodná

Bielenie šišiek zvládnete raz-dva

Najprv si treba šišky pozbierať. Vyberajte naozaj krásne kúsky, pretože bielením skrehnú, a ak by boli pôvodné šišky poškodené, po vybielení by sa mohli rozpadnúť.

Nasypte šišky do veľkej sklenej nádoby a zalejte roztokom bielidla a vody (prípadne použite obľúbené SAVO). S koncentráciou treba experimentovať, pretože rôzne druhy reagujú ináč. A tiež si rozmyslite, nakoľko si želáte šišky vybieliť. V tomto kúpeli ponechajte šišky 2 – 3 dni.

Silnejší roztok šišky poriadne vybieli, slabší zasa vytvorí atraktivné melírovanie.

Sklamanie po bielení?

Zvyčajne sú ľudia krátko po bielení šišiek sklamaní. Tešia sa, ako budú pozorovať blednúce krásne kúsky. Pravda je však úplne iná.

Počas bielenia sa vo vlhku šišky prirodzene zatvárajú. Napíšem to priamo – ostanú úplne otrasné, tmavé, slizké… To, na čo sa tešíte, uvidíte až po ich dôkladnom vysušení.

Malá šiška ideálna do neveľkých aranžmánov a dekorácií.

Počas leta či v teplej jeseni máme výhodu a môžeme šišky sušiť prirodzene na teplom slnečnom mieste. V zime však treba siahnuť po sušičke a počas ich sušenia miestnosť poctivo vetrať. V rúre šišky neodporúčam dosúšať. Ostanú rýchlo krásne, ale nepríjemný zápach sa potom k chlebu či koláču nehodí.

Nemáte na bielenie šišiek čas? Nevadí! Máme aj pre vás:

Komentovať príspevok

Páčil sa vám článok? Dajte o ňom vedieť svojim priateľom: