Ja som sa na to veľmi dlho chystala. Poviem vám rovno, popri tých mojich koníčkoch mi pečenie v posledných rokoch akosi uniká. Ale koláčiky upečené v sklených pohároch som chcela veľmi, veľmi vyskúšať!

Ako zaváraniny

Koláčiky môžete piecť v obyčajných zaváraninových pohároch. Mne slúžia klasické “trojdecové horčičáky”. Najpraktickejšie by bolo vybrať pohár, ktorý má rovné steny a bude sa ľahko umývať. Ale také som všetky minula na vázy a svietniky, takže hups, koláče dávam do horčičákov s vierou, že si umývačka poradí.

Koláče v skle vraj vydržia v chladničke mesiace. Po upečení treba poháre ihneď uzavrieť viečkom, čím sa zakonzervujú podobne ako bežné zaváraniny. Ale viete čo? Kto by nechal koláč v chladničke mesiac, dva, tri…? Nám sa to asi nestane, takže trvanlivosť koláčikov v sklených pohároch bude musieť testovať iná rodina.

V každom prípade, koláče v skle sú z môjho pohľadu ideálna vec na cesty, na výlety, na internát…

Ako piecť koláč v skle?

Receptov je mnoho, v knihách aj na internete. A predsa miešam dve na tri z hlavy. To som skrátka ja. Takže mojimi receptami vás nebudem trápiť. Najmä si nepamätám, koľko čoho dávam. Chcem však opísať postup. Recept si už nájdete akýkoľvek. Postupov som však veľa nenašla.

Príprava koláča do pohára má svoje muchy. Tak napríklad – ako tam dostať cesto, aby sme nepokvapali a nezašpinili pohár? Tieto kvapance predsa prihoria, a to vôbec nie je vítané.

Riešením je napríklad pripraviť riedke cesto, ktoré do pohára pekne vylejete. Problém však je, že musíte dobre odhadnúť, kedy už sú koláče upečené. (Zvyčajne im však stačí zhruba 30 minút na cca 180 °C.)

Mne sa veľmi páčia (a chutia mi) koláče v skle, ktoré majú nadýchanú vrstvu alebo aspoň čiapočku zo snehu. A práve ten sneh je náročné dať do pohára tak, aby sa všetko naokolo nezašpinilo. No. Aspoň ja mávam tento problém. Dosť možné, že ste šikovnejší.

Takže si pomáham utierkami, ktorými poháre rýchlo čistím, aby sneh nestihol “zhasnúť”.

Pri dávkovaní cesta do pohárov je kľúčové, aby ste nechali dostatok miesta. Koláč narastie, s tým treba počítať. Ak chcete koláč zobrať na cesty, podarovať ako domácku maškrtu alebo uskladniť v chladničke, nechajte viac ako tretinovú rezervu. Koláč nesmie podrásť nad vrch pohára, aby ste ho mohli dobre zavrieť a utesniť.

Ak si chcete pomaškrtiť na koláči doma alebo podávať na oslave, bude pekný, keď vykukne nad vrch pohára. Najmä tie koláčiky so snehovou pokrývkou, ktorú môžete následne dozdobiť ovocím alebo kúskami čokolády, kokosom či jedlými kvetmi a voňavými bylinkami.

Moja obľúbená výhoda koláčov v skle

Okrem toho, že si ich môžeme zobrať kamkoľvek a vyjesť lyžičkou, milujem toto – držia pokope. Lebo sú v sklenom pohári! Takže neriešim, či sa rozlejú, či si udržia tvar, či je želatina dosť tuhá, či sa ganache nebude rozlievať… Nebude, pretože koláčiky v skle sa nevyklápajú, neprekladajú… skrátka sú v skle a basta!

Komentovať príspevok

Páčil sa vám článok? Dajte o ňom vedieť svojim priateľom: