Keďže podnikám a popritom sa starám o naše dve príšerky, potrebujem si perfektne rozvrhnúť čas. Manžel ma priviedol k zdravej strave. A ja zasa potrebujem nielen zdravé, ale najmä rýchle jedlá.

A úprimne priznávam – sú dni, kedy trošku závidím mamičkám, čo uložia deti spať a tešia sa, že zatiaľ upracú a navaria. Pcha! Toto sú činnosti, ktoré robím s deťmi. Ak chceme v Kvetinovom obchodíku jesť, musíme konať rýchlo, efektívne a zapochodu! Ak naaaaahodou deti zaspia, tak rozhodne nemám chuť ani čas zabíjať tieto drahocenné minúty pri sporáku. Potrebujem zabrať v práci. A prečo toľko pracujem, keď je to také hektické? Lebo ma to baví, lebo ma to drží pri zmysloch. Nie som ten bábätko-detičkovský typ. Fakt nie.

Potraviny, ktoré zachránia situáciu

Na prípravu rýchlych jedál potrebujete “rýchle” potraviny. To sú také, ktoré sú hotové raz-dva. Pri ich výbere je pre mňa veľmi dôležité, aby boli výživné, bohaté na vlákninu a chudobné na dochucovadlá, farbivá a iné “éčka”.

Celozrnný kuskus alebo bulgur, jačmenné krúpy

Pripravíte ich veľmi rýchlo. Aby neboli “nudné”, miešam ich s mrazenou kukuricou a hráškom, nastrúhanou mrkvou. Všetky suroviny potrebujú superkrátky čas na to, aby boli hotové. Najdlhšie trvá to strúhanie mrkvy…

Tofu

Doprajte si kvalitné tofu. Jeho príprava je superrýchla, využijete ho úplne všade – v nátierkách, v polievkach, dokonca v koláčoch a samozrejme – v hlavnom jedle ako náhradu mäsa.

Aj keď o sóji a výrobkoch z nej kolujú všelijaké nepekné informácie, treba ich triediť. Nie je škodlivá v množstve, ktoré sme ako ľudská bytosť reálne schopní zjesť. A nebojte sa ani “ženských hormónov”, ktoré sa v nej údajne nachádzajú. Nachádzajú sa v nej látky podobné, avšak v tele sa správajú ináč. Takže nie, mužom zo sóje nenarastú prsia.

Celozrnné cestoviny

Treba ich povariť dlhšie ako tie biele, ale z hľadiska benefitov pre telo sú na tom oveľa lepšie. A aby som potrebovala čo najkratší čas na uvarenie cestovín, vyberám také tvary, ktoré sú hotové najrýchlejšie. Napríklad špirálky.

Mrazená zelenina a strukoviny

Mrazená zelenina je záchrana, ale kupujem v podstate len kukuricu a hrášok (aj to len tie najsladšie druhy, nie všetky  balíky chutia dobre). Ostatné druhy si radšej pripravujeme do zásoby. Pretože tie kupované skrátka nemajú dosť dobré chute a ja si zasa na chutné jedlo potrpím. Nielen na rýchle.

Záchranou v mrázničke bývajú do zásoby predvarené a v dózach nadávkované strukoviny (fazuľa, cícer, hŕstka), ktoré by som inak musela variť veľmi dlho a ešte dlhšie predtým namáčať. Ja to skrátka popri deťoch a práci nezvládam naplánovať. Keď prídeme zvonku, chceme už jesť, nie variť. A keď sa udejú ráno všetky tie hovienkové a iné pohromy, čo sa u nás dejú pravidelne, úplne zabúdam, že som mala v pláne šupnúť balíček cíceru do vody…

Strukoviny namáčame a varíme, keď je čas. Do zásoby. A potom len vyťahujeme z mrázničky pripravené, uvarené, stačí zohriať a dochutiť.

Mrazené ovocie

Najmä drobné bobuľové ovocie využívame na osvieženie a urýchlenie chladnutia kaší. Na raňajky je napríklad ovsená kaša ideálna. Rýchla. A to dokonca ani nevyužívame “instantné kaše” z obchodu.

Jednoducho nasypem ovsené vločky alebo zmes vločiek na tanier, pridám orechy, hrozienka, kakao, kokos, škoricu (nie vždy naraz, podľa chute a nálady, samozrejme) a zalejem vriacou vodou. Po troch minútach zmiešam s bobuľkami z mrazničky a po piatich minútach sú osviežujúce a nutrične vyvážené raňajky-mňamky hotové.

Mrazené pečivo

Či už si napečiete domáce pečivo do zásoby alebo nakúpite, odložte si do mrázničky. Buď na “horšie časy” alebo cielene, aby ste nemuseli stále lietať do obchodu.

Zaváraniny

Ideálne domáce, ktoré ste si vo svetlú chvíľku pripravili do zásoby presne podľa vašich chutí. Čiže nie presladené, presolené a preoctované.

Zaváraniny urýchlia prípravu príloh, šalátov, koláčov, nákypov… A výživky – ovocné či ovocno-zeleninové pyré bez pridaného cukru – to je absolútna záchrana vždy, keď sú (nielen) deti náhle a bezodkladne hladné a maškrtné. Čiže veľmi často. Stačí zmiešať s rozmixovanými orechami, aby sa telo z toľkého ovocného cukru nezbláznilo, a je to.

Sójová omáčka (Tamari)

Ale vyberte si naozaj kvalitnú sójovú omáčku. Dochutí aj “neochutiteľné”, narýchlo zbúchané superzdravé zeleninové jedlo, ktoré by ste inak jedli len z prinútenia. Rozumné množstvo kvalitnej sójovej omáčky premení aj najnudnejšiu záležitosť na lahodný pokrm.

Cibuľa a cesnak

V kategórii so sójovou omáčkou. Niečo čo vyrieši každý problém. Tak ja sa priznám – nemám rada zeleninu. Odmalička mi väčšina druhov nechutí. Čo už. Ale kvapka sójovej omáčky a cesnak v prášku plus osmahnutá cibuľka a zjem všetko! Vznikne tak navyše zdravá superrýchlovka.

Avokádo

Avokádo posypte korením (stačí sušená cibuľka či cesnak) a vyjedajte ho lyžičkou. Odhryzujte si k nemu celozrnné pečivo a máte skvelý pocit – jete zdravo a príprava trvala pár sekúnd.

Zastudena lisované oleje

Napríklad ľanový alebo tekvicový olej je veľmi chutný. Olivový nie každému chuťovo vyhovuje, treba nájsť ideálny pre vaše chúťky, ale počítajte s vyššou cenou.

Nalejte si trošku oleja do misky, zmiešajte s obľúbeným korením a namáčajte si doň pečivo. Popritom si môžete do úst šupnúť  napríklad cherry paradajky. Rýchlovka, ktorá zaberie ešte menej času ako natieranie chleba maslom. A oveľa zdravšia.

Cuketa

Zelenina, ktorá je pripravená za niekoľko minút. Netreba ju šúpať, netreba ju vydlabať, netreba ju dlho tepelne upravovať. Cuketu využijete na mnoho spôsobov a dokonca si ju viete pochystať do zásoby do mrázničky, čím jej prípravu počas hektickej chvíľky ešte urýchlite.

Šošovica

Najmä tá oranžová, ktorá potrebuje veľmi krátky čas na tepelnú úpravu. Ideálna do polievok aj nátierok.

Vajíčka

Aj keď si väčšina ľudí nahovára opak, vajíčka skrátka nepatria medzi zdravé potraviny. No v čase núdze sú rýchlovkou, ktorá zasýti.

Rajčinový pretlak

Zachráni mnoho situácii. A s dobrým korením najmä takmer všetky moje talianske chúťky.

Pestá

Stačí uvariť cestoviny a zmiešať s pestom. Pripravte alebo kúpte také, čo vám najviac chutí. Pestá sú skvelé, ak nie sú presolené, sú zdravé a zasýtia.

Pesto využijete aj na ochutenie slaného koláča.

Balzamikový ocot

Doprajte si luxus a pekne ozdobený aj narýchlo pripravený pokrm.

Pripravujte si suroviny do zásoby

Sú dni lepšie a horšie. Niekedy je nálada variť, inokedy nie je. Takže využite tie chvíle, keď sa vám chce tráviť čas v kuchyni a pripravte si do zásoby všetko, čo by sa vám mohlo zísť.

Okrem zaváranín, mrazenej zeleniny či predvarených strukovín si môžete napríklad nakrájať cez víkend viac zeleniny, ktorú si odložíte do chladničky a počas týždňa vyberiete. V kvalitnej dóze vydrží svieža, chrumkavá, nezvädne.

Načistená a nakrájaná či nastrúhaná mrkva pripravená v nádobe v chladničke mi vie zdvihnúť náladu, keď potrebujem úplne narýchlo pohádzať suroviny do MioMatu. To platí aj o brokolici či tekvici. Ja viem, pre niektoré gazdinky je to neuveriteľné, ale ja mávam dni, keď nestíham ani vydlabať a nakrájať tekvicu bez toho, aby som nemala pocit, že sa zbláznim. Toto je prosto článok najmä pre ženy-podnikateľky, ktoré pracujú nonstop a popri tom na nich visia deti (ak náhodou nie sú u starých rodičov). Ale verím, že tipy, ako skrátiť čas strávený v kuchyni, a pritom sa neobrať o domácke a zdravé jedlá, ocenia aj cestovatelia, turisti či športovci a všetci záhradkári, ktorí radi trávia dni vonku v záhrade.

Variť na viac dní?

Áno, je to obľúbená metóda, ale ja ju nerada. Milujem čerstvé, práve dorobené jedlo, farebne zladené a krásne naservírované. A ohrievať niečo z minulého dňa, to je pre mňa nočnou morou. Ak vám to však neprekáža, tak je to skvelý spôsob, ako raz navariť a ďalšie dni mať “vystaráno”.

Plány a zoznamy

Ušetria čas, ba aj peniaze. Normálne si sadnite, pripravte jedálniček na týždeň a hneď budete vedieť, čo treba kúpiť (čiže bude stačiť íst do obchodu raz a nič nezabudnúť, a nie každý deň). Zároveň budete vedieť, čo si načistiť, predvariť, nakrájať na ďalší deň, ak máte práve voľný čas.

Komentovať príspevok

Páčil sa vám článok? Dajte o ňom vedieť svojim priateľom: