Nemám rada slovo džem. Neviem prečo, skrátka nemám. A tak robím zo zásady lekváre, pričom mi nezáleží na tom, či ide oficiálne o džem alebo marmeládu. Naposledy sme si pripravili úžasný jahodový lekvár podľa babičkovského receptu s niekoľkými malými, ale trefnými zmenami.

Jahodový lekvár zo záhradky

Krok jedna – treba si nazbierať jahody. Najvoňavejšie sú v dopoludňajších hodinách. Ak máte tú možnosť, určite ju využite a nazbierajte si jahody počas krásneho slnečného dňa potom, ako obschne rosa, ale ešte pred obedom.

Užitočný tip od maminy: Ak radi kombinujete ovocie, a to aj také, čo nedozrieva súčasne, odkladajte si rozmixovanú dužinu do mrazničky. Potom už len stačí rozmraziť a ľubovoľne kombinovať. Takto môžete pripraviť napríklad jahodovo-jablkovú výživu či marhuľovo-ríbezľový lekvár.

Dôkladne plody prezrite a odstráňte všetky poškodené, plesnivé či hnilé. Táto poznámka sa môže zdať ako smiešna a zbytočná, ale sú naozaj ľudia, ktorí tak šetria, že neváhajú prižmúriť oči a šupnúť do lekvára trošku hniloby. Alebo sú jednoducho málo všímaví. A to je chyba! Ak chceme naozaj dobrý a kvalitný lekvár, zlé a nekvalitné plody tam nemajú čo hľadať.

Jahody poriadne prepláchnite očistite, až potom odstráňte zelené “hviezdičky”. Keby ste tak urobili pred umývaním, plody by zbytočne nasiakli vodou.

Kvalitný cukor, chutnejší a zdravší lekvár

Ak by ste chceli dať do lekváru lacný biely cukor a konzervačnú prísadu, netreba sa namáhať. Taký si radšej choďte kúpiť do najbližšieho supermarketu.

Keďže je samotný cukor dobrou konzervačnou látkou, treba sa pokúsiť o to, aby do jahôd prenikol čo najhlbšie. Preto umyté a očistené plody v hrnci popučte a presypte kvalitným hnedým cukrom. My na 1 kg jahôd dávame 80 dg cukru. Dobre zmiešajte, zavrite a odložte minimálne na noc, ale maximálne na 24 hodín do chladničky.

Aby bol jahodový lekvár krásne červený

Ak si pravidelne pripravujete domáci jahodový lekvár, iste viete, že je jeho prirodzená farba skôr oranžová či hnedastá, nie krásne červená. Najmä vtedy, keď vydrží v komôrke dlhšie ako len pár mesiacov.

Krásne zafarbený lekvár získate tak, že pridáte na 1 kg jahôd 2 polievkové lyžice rozomletej cvikly.

Aby lekvár stuhol aj bez želírovacej prísady, pridajte na 1 kg jahôd kávovú lyžičku kyseliny citrónovej. Táto prísada tiež zvýrazní chuť aj arómu jahôd.

Ako variť lekvár?

Po častiach alebo všetko spolu vo veľkom hrnci tak dlho, kým nezmizne pena. Postupne zároveň lekvár stmavne, ostane zaujímavo lesklý a potom, ako z neho kvapnete na studený tanier, dobrota rýchlo stuhne.

Ani vy nedáte dopustiť na zdravé domáce dobroty? Nezabudnite o tomto recepte povedať svojim priateľom:

[sgmb id=”1″]

Komentovať príspevok

Páčil sa vám článok? Dajte o ňom vedieť svojim priateľom:

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *