Počas zimy postupne farebné poháre z komôrky mizli, teraz je tu konečne čas, keď začali opäť pribúdať. Zaváraciu sezónu u nás odštartovali domáce sirupy: bazový, mätový a osviežujúci s obľúbenou Colovou arómou.
Canva.com
Svieže sirupy teraz, sterilizované hoc aj v jeseni
Surový, teda tepelne neupravený bazový sirup je nabitý vitamínmi aj minerálmi. Tie sa po zahriati do určitej miery vytratia, ale niečo z nich predsa ostane. Preto si počas sezóny síce pochutnávame na sviežom sirupe, ktorý uskladňujeme v chladničke, ale pripravíme si aj niečo do zásoby.
Poriadne horúce počasie vie prekvapiť ešte aj v septembri, a tak sa osviežujúci sirup zíde a poteší. Robíme to tak, že prelejeme sirup do čistučkých zaváraninových pohárov (najlepšie cez niekoľko vrstiev gazy, aby sme odstránili čo najviac usadenín), zavrieme a dáme sterilizovať na 80°C po dobu 5 minút.
Recept na domáci bazový sirup
V dopoludňajších hodinách, keď je aróma najsilnejšia, sme sa vybrali s košíkom a nožnicami na prechádzku. Pohľadali sme taký bazový ker, ktorý nerastie pri ceste (prach a nečistoty z výfukov) ani pri poli (zvyšky postrekov), ale niekde pri lúke a lese, kde je čistý vzduch.
Pozberali sme okolo 50 súkvetí v primeranom rozkvete. Zahnednuté súkvetia ale aj tie, čo boli ešte len plné pukov, sme nechali na rastline.
Doma sme odložili košík na tmavé, dobre vetrané miesto a prevarili sme prefiltrovanú vodu (asi 3,5 litra). Kým chladla, z bazových kvetov odišli všetky zabudnuté chrobáčiky a pavúčiky. Po niekoľkých hodinách už bola voda studená a bazové kvety sme do nej povkladali, zaťažili tanierom, aby sa ponorili. Pridali sme ešte nadrhnutú kôru z chemicky neošetreného citróna pre zaujímavejšiu arómu.
Asi po 24 hodinách sme šťavu zliali cez husté sito. Pridali sme 1 kg kvalitného hnedého trstinového cukru a 70 g kyseliny citrónovej. Hnedý cukor prepožičial sirupu jantárovú farbu, čo sa však v limonáde rozplynie, tá bude v pohári či džbáne jemne zlatistá.
Zastudena sme všetko dobre rozmiešali, až kým sa cukor i citrónová kyselina nerozpustili. Potom sme sirup ešte dôkladne precedili cez niekoľko vrstiev gázy.
Recept na domáci mätový sirup
Na záhrade sme zrezali asi 30 byliek mäty, ktorú sme doma potlačili v mažiari a zaliali 1 litrom vriacej vody. Nechali sme cez noc lúhovať. Ráno sme scedili, pridali 1/2 kg kvalitného trstinového cukru – ak nechcete, aby sa vám sirup zafarbil dohneda, zvoľte biele sladidlo – a dve čajové lyžičky kyseliny citrónovej.
Všetko sme dobre premiešali a sirup opäť precedili cez gázu.
Recept na osviežujúci sirup s Colovou arómou
Nie, nejde o nič umelé. Colovú arómu nápoju prepožičia bylinka Palina abrotská, konkrétne špeciálna odroda s názvom ´Coca Cola´. Úplne bez problémov sa dá získať v každom dobrom záhradníctve, napríklad my ju máme od Šujana. Navyše sa dá tiež bez problémov pestovať. Jednoducho ju zasaďte do zeme a občas si zrežte mladé výhonky s úžasnou vôňou. To je naozaj všetko. Dokonca je plne mrazuvzdorná, takže ani v zime nepotrebuje nijakú zvláštnu starostlivosť.
Pripomíname, že treba zrezávať len mladé výhonky, staršie lístky sú totiž nepríjemne horké. Na 1 liter sirupu sme použili asi 20 končekov. Tie sme podrvili v mažiariku, zaliali vriacou vodou a nechali rovnako ako mätu odstáť cez noc. Potom sme pridali 1/2 kg hnedého cukru, vďaka ktorému zelená tekutina zmenila farbu na tmavú, a tak sirup ešte viac pripomína kolu. Chuť a sviežosť zvýraznia 3 čajové lyžičky kyseliny citrónovej.
Opäť rozmiešať, kým sa rozpustí cukor, dôkladne scediť a preliať do fľaše na priamu spotrebu alebo do pohárov, sterilizovať a do komory.
Bablofil