Ešte pred niekoľkými rokmi som mala maškrtný sen: pripravovať si domáce nanuky. Presne vedieť, čo sa v dobrote nachádza, nemať výčitky svedomia, že jem hlúposť, a tešiť sa z kombinácie chutí zmiešanej presne na mieru.

V čom bol problém? V tom, v čom zvyčajne. Bolo treba ignorovať poznámky okolia. V tomto prípade ma varovali, že domáci nanuk nebude predsa nikdy taký chutný a pekný ako ten kupovaný. Že sa bez zmrzlinovača nezaobídem, že za nijakých okolností nedokážem zmes dobre vymiešať. Že máme už aj bez toho plnú mrazničku a nikto okrem mňa to jesť nebude…

Tak som počkala, kým dozriem ja aj moje okolie a v súčasnosti je to už inak. Nejako takto:

Domáca idylka, domáce maškrty

Všimli ste si, ako krásne vonia večerný vzduch v záhrade? Kvety, dozrievajúce plody, zem a zeleň a z diaľky pole a sviežosť lesa i potôčika… Keď na balkóne či terase vdychujem všetky tieto vône, spokojne si vravím – máme za sebou ďalší nádherný deň!

Teplý večer po horúcom dni je ako stvorený na osviežujúcu dobrotu. Je ideálny čas na oddych, dýchanie, úsmevy a lízanie zmrzliny či chlípanie domácej limonády.

Recepty na domáce nanuky

Je úplne jednoduchý. Stačí zvoliť suroviny podľa chuti (a sezóny), všetko poriadne rozmixovať, naliať do formičiek a dať zmraziť.

 

Môžete si tak pripraviť ovocné nanuky, ba dokonca kvetinový – z levandule. Recept na levanduľový nanuk som napísala sem do Záhradkára. Podobným spôsobom si viete ukuchtiť aj ružový nanuk. Iste, doma sa dajú pripraviť aj čokoládové, kokosové či kávové nanuky.

Tu sú naše obľúbené:

Jahodový nanuk

Máte dve možnosti – buď vám zrnká neprekážajú, a tak jahody len rozmixujete. Ak zrnká prekážajú, treba pasírovať.

Jahody pred tým umyte a očisite. Mixujte ich s kvalitným bielym jogurtom v pomere 3:1. Nepridávame žiadny cukor. Ak jahody nie sú dosť sladučké, dostaneme chuť na jahodovo-banánovú kombináciu. Takýto nanuk pripravíme v pomere jahody:zrelý banán:jogurt ako 2:1:1.

Banánovo-arašidový nanuk

Hriešna kombinácia. Najmä vtedy, ak sa ešte poleje čokoládou. Nie, banány nepestujeme, ale arašidové maslo si robíme vlastné. Kúpime si kvalitné arašidy (nepražené, nesolené). Dáme ich na 15 minút zapiecť do rúry na 160 °C. Keď trošku vychladnú, rozmixujeme ich na maslo a pridáme štipku soli a trošíčku kvetového medu od včelára, ktorý dodá arašidovému maslu neopísateľne lahodnú chuť.

Banánovo-arašidový nanuk potom zmiešame v pomere 2:1.

Malinovo-ríbezľový nanuk

V tomto prípade ovocie pasírujeme, pretože maliny i ríbezle majú také jadierka, ktoré nám pri maškretní poriadne “zavadzajú”. Prepasírované ovocie potom miešame s jogurtom v pomere maliny:ríbezle:jogurt nasledovne –  3:2:1.

Čokoládový nanuk

Zvolíme kvalitnú horkú čokoládu, ktorú rozpustíme v 33% smotane a poriadne premiešame. Ak máte chuť na orieškový nanuk, tak oriešky nadrobte v mažiari a prisypte do rozpustenej čokolády. Zmes vylejte do nanukových formičiek, počkajte, kým vychladne a potom vložte do mrazničky.

Máte chuť na domáce maškrty? Nezabudnite o nich povedať svojim priateľom:

[sgmb id=”1″]

 

Komentovať príspevok

Páčil sa vám článok? Dajte o ňom vedieť svojim priateľom:

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *