Cuketa je skvelá zelenina, ktorú viete využiť v slanej aj sladkej kuchyni. Nemá výraznú chuť, a tak ju môžete grilovať a nachutiť voňavým korením, alebo ju využiť pri pečení maškrty. Vďaka nej bude koláčik vláčny, ale ak to neprezradíte, azda nikto podľa chutí nespozná, že je zeleninový a zdravší.

Ako pestovať cuketu

Rastlinky odporúčame predpestovať v dvojtýždenných intervaloch. Začnite s výsevom začiatkom marca. Zvoľte radšej väčšie nádoby s priemerom okolo 12 cm (teda nie klasické malinké zakoreňovače).

Pozor! Od začiatku marca odporúčam vysievať len tým, ktorí majú dostatok svetlého miesta na predpestovanie.

Každé zhruba dva týždne vysejte ďalšie semená. A po mrazoch môžu ísť mladé rastliny na záhon, navyše ešte máte čas vysievať aj priamo na vonkajšie stanovište.

Cuketa potrebuje výživnú pôdu, takže pri príprave záhona netreba šetriť kompostom.

Postupným výsevom si zabezpečíte postupné dozrievanie. To ocenia všetci, ktorí dobre poznajú to šialené letné obdobie s prebytkom cukety.

Urobili ste krémovú polievku, nákyp, perník, muffin, s mäsom, s toffu, s hubami, s rybou, pizzu, len tak so zemiakmi, grilovali, smažili, hádzali do kompostu… A stále bolo cukiet veľa!!! A v zime bolo treba kupovať… Treba to celé lepšie naplánovať!

Ako zberať cukety

Cukety treba zberať mladé, svieže. Mávajú veľkosť okolo 12 až 15 cm. Neskôr začínajú vytvárať semená a strácajú konzumnú hodnotu.

Zber malých cuketiek podporuje tvorbu ďalších kvetov a úrodnosť rastliny. Zároveň sú chutnejšie, malé cuketové kolieska sú ideálne na grilovanie či pečenie s bylinkami.

Hoci sa odporúča cuketky “vykrútiť”, mne sa ich veľmi často podarí vykrútiť tak, že ulomím nielen stopku, ale aj kúsok z plodu. Ak sa dá, stopku strihám tak, aby ostala dostatočne dlhá. Ak sa nedá (a veľakrát sa pre spleť listových stoniek nedá), pokúšam sa krútiť.

Čo s veľkou cuketou?

To vám poviem, aj keď som včera hľadala poctivo, dnes som našla zabudnutý budzogáň. A minule dva. Skrátka, zelené v zelenom sa hľadá ťažko. Aj preto je fajn pestovať napríklad odrody so žltými plodmi.

Veľkú cuketu využite napríklad na prípravu koláča. Prekrojte ju, semená vydlabte lyžicou a dužinu najemno nastrúhajte. Je vhodná aj do krémovej polievky.

A čo smaženie cukety?

Absolútne neodporúčam. Z hľadiska výživy je to strata potenciálu tejto zeleniny. Z hľadiska efektivity je to strata času pri obaľovaní jednotlvých koliesok. A zhľadiska zdravia je to trestný čin!

Ako uskladniť cukety?

Cukety patria medzi letné tekvice, ktoré sú šťavnaté, majú tenkú šupku a rýchlo sa kazia (vädnú, hnijú…). Odporúčajú sa na uskladnenie zberať dobre vyzreté plody. To znamená nechať plody narásť na budzogáne plné semien s minimom dužiny. Podľa mňa je to škoda. Neviem, zrejme sa nájde niekto, kto s tým má dobrú skúsenosť.

Namiesto klasického uskladnenia v pivnici odporúčam radšej cuketky zamraziť. Treba si ich však na to pripraviť.

Ako mraziť cuketu

Najviac sa nám osvedčilo nastrúhať cuketky na hranolčeky. Tie blanšírujeme (zalejeme vriacou vodou a necháme zo tri minútky povariť) a scedíme. Po vychladnutí ich nadávkujeme do mraziacich nádob, šupneme do mrázničky a hotovo.

Mrazená cuketa už nie je taká super pevná ako svieža, takže sa mi javí ako zbytočné nakrájať ju na kolieska ako na pečenie či grilovanie. Mrazené cuketové hranolčeky sä však vhodné na dusenie s mäsom, hubami, k cestovinám alebo ich rozmixujeme a pripravíme z nich koláč či krémovú polievku dochutenú cesnakom.

Aké sú vaše skúsenosti a odporúčania? Napíšte do komentára!

Komentovať príspevok

Páčil sa vám článok? Dajte o ňom vedieť svojim priateľom:

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *