V tomto období sa jablká len tak kotúľajú po záhrade. Niektoré sú v poriadku, no znehodnotia sa pádom zo stromu. Iné sú však hnilé a treba ich zahodiť. Ako sa dajú využiť padané jablká na maximum?

Dobré využijete v kuchyni

Pri zbieraní padaných jabĺk je vítané vziať si rovno dve nádoby. Do jednej ukladajte plody, ktoré sú v poriadku. Do druhej tie nahnité a ináč poškodené.

Pozor, hoci máte pocit, že sa dá hniloba vykrojiť, nie je to celkom tak. Ak už raz plod nahníva, škodlivý a znehodnotený je celý.

Dobré jablká si prineste do kuchyne a spracujte čo najskôr. Pri páde zo stromu sa pravdepodobne poudierali alebo oškreli a rýchlo sa začnú kaziť. Rozhodne nie sú vhodné na dlhodobé uskladnenie.

Viete si z nich pripraviť jablkové pyré, čatní, koláče, jablkový kompót či rôsol. A, samozrejme, môžete ich rovno zjest zasurova.

Čo s padanými jablkami, ktoré su nahnité?

To býva problém. Ak máte niekoľko dobre rozrastených jabloní, môžete ich v priebehu jednej sezóny nazbierať aj plné koše či debničky.

Množstvo hnilého ovocia rozhodne nepatrí do klasického kompostoviska. Tento zapáchajúci, mokrý materiál tam môže narobiť šarapatu.

Poškodené či hnijúce plody je potrebné vrstviť so suchším materiálom, ako je napríklad kartón, obaly od vajec, seno, naštiepane konáriky…

Na jeseň je však páchnucého ovocia oveľa viac, ako sa dá vo vhodnom pomere do klasického kompostu primiešať. Preto odporúčame vykopať dostatočne veľkú jamu, do ktorej budete koše plné hnilého ovocia vysýpať. Vrstvu ovocia vždy prekryte vrstvou suchého materiálu (na jeseň je k dispozícii opadané lístie, ktorého sa tiež treba nejako zbaviť 😉 ) a zasypte zeminou.

Kde vykopať jamu na hnilé jablká a čo ďalej?

Vyberte si prázdny záhon. Ideálne miesto s vyčerpanou pôdou, ktoré potrebujete dobre pohnojiť, a ktoré plánujete nechať bez výsadby zhruba rok.

Veľkosť jamy je pre každú záhradu individuálna. Treba sa riadiť množstvom stromov, ovocia, skúsenosťami aj odhadom.

Ak nemáte v záhrade dostatok miesta, vykopte radšej jednu hlbokú jamu. Ak máte miesta dosť, vykopte ich viacero a plytších.

Hnijúce jablká vhodne prestriedané lístím, či senom sa zmenia na hodnotný kompost. Vďaka tomu, že ich “pochováte” do jám a zasypete hlinou, vás nebudú trápiť tým nepríjemným kyslastým zápachom.

Na budúcu jeseň tento “jablkový” záhon hlboko preryľujte. A čo je najlepšie – následne na jar tu môžete pestovať plodiny prvej trate, pretože máte pripravené miestečko s poriadne výživnou pôdou.

Komentovať príspevok

Páčil sa vám článok? Dajte o ňom vedieť svojim priateľom:

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *