Aj taká jednoduchá činnosť, ako je zber levandule, má svoje zákonitosti. Pravdaže, pokiaľ to chceme urobiť poriadne a získať naozaj kvalitný materiál. Tak poďme na to.

Akú levanduľu zberať?

Podľa toho, či ju chceme použiť na výrobu venca, alebo uviazať kytičku či pripraviť voňavý olejček alebo sirup, vyberáme súkvetia.

Počas sezóny zrezávame kvety levandule po hlavné olistené stonky.

Na aranžovanie využívame také súkvetia, ktoré ešte celkom nevykvitli. Zároveň je dôležité, aby už boli kvetné stonky dostatočne pevné, vyzreté.

Drobné lupienky z plne rozkvitnutých levanduľových súkvetí po usušení hnednú a v dekoráciách nevyzerajú vábne.

Naopak, ak vyberiete také kvety, ktoré sú ešte príliš mladé a stonky nevyzreli, budú rýchlo vädnúť a ohýbať sa. To je zvlášť nepríjemné najmä pri viazaní venca. Ten totiž vijeme zo sviežich kvetov levandule, s ktorými sa pracuje dobre, nelámu sa a netrúsia. Príliš mladé, nevyzreté stonky by na venčeku neuschli do krásy – nedržali by si tvar, ale ohýbali by sa ako vňať.

So sušenou levanduľou sa pracuje veľmi zle, keďže je krehká, láme sa a opadáva. Preto na výrobu venca používame ešte pružné, aspoň čiastočne svieže stonky.

Aj na lisovanie a výrobu pohľadníc využívam levanduľové súkvetia, ktoré ešte celkom nevykvitli.

Levanduľa na ďalšie spracovanie

Najaromatickejšie sú plne rozkvitnuté súkvetia. Ak chceme levanduľu využiť v kuchyni či pri výrobe kozmetiky, vyberáme preto stonky v plnom kvete. Nezmeškajte to, po vykvitnutí levanduľa rýchlo vädne.

Zvädnuté súkvetia však môžete využiť ako náplň do voňavých vankúšikov. Ochránia váš šatník pred moľami. Takisto využívam levanduľové vrecúška aj vo svojom ateliéri a sklade sušených kvetov.

Levanduľová aróma ochráni iné sušené kvety pred pažravými škodcami a maškrtným hmyzom.

Levanduľa v kuchyni

Skúšala som čaj, zmrzlinu, sirup, koláče aj puding. Heslo znie – menej je viac. Aby ste nemali pocit, že jete čistiaci prostriedok.

O svoje levanduľové pokusy v kuchyni som sa podelila s magazínom Záhradkár, recepty nájdete v tomto článku >>>

Po odskúšaní (a asi aj prejedení sa) však nie som veľký fanúšik levandule v kuchyni. A hlavne veľké POZOOOOR, nie všetky druhy a odrody levandule sú vhodné na konzumáciu. Toto majte na pamäti a zbytočne neexperimenujte. Radšej, ak si nie ste istí, akú presne levanduľu v záhrade máte.

 

 

Komentovať príspevok

Páčil sa vám článok? Dajte o ňom vedieť svojim priateľom: