Ako dlho mi vydrží váš venček?

Tá zeleň nezvädne alebo neopadne?

Nezožltne mi ten mach?

Toto sú najčastejšie otázky, ktoré dostávame v súvislosti s odolnosťou a trvácnosťou našich kvetinových výrobkov. Odpoveď sa nedá zovšeobecniť, preto ju rozmeníme na drobnejšie a všetko pekne vysvetlíme na niekoľkých príkladoch.

A keďže je toho naozaj dosť, rozdelili sme článok na dva kratšie. Tento je druhý.

Ako dlho vydržia sušené kvety?

Do veľkej miery pracujeme s kvetmi, ktoré vyzerajú takmer rovnako svieže aj usušené. Sem patria napríklad slamienky, slamihovky, suchokvety, vratič, levanduľa, rebríček alebo limonky.

Platí, že slamienky sú najodolnejšie, slamihovky vystavené ostrému slnku blednú a stredy im černajú a limonky aj levanduľa sa stávajú krehkými a pri manipulácii s venčekom sa neskôr môžu trúsiť.

V Kvetinovom obchodíku využívame aj také kvety, ktoré treba dôsledne vysušiť a zafixovať prípravkom, aby tak ľahko opäť nenavlhli. Do tejto kategórie patria najmä ruže a pivonky. Sú prekrásne a neprehliadnuteľné, ale strácajú farbu na miestach vystavených jasným slnečným lúčom. Preto neodporúčame veniec ozdobený sušenými ružami alebo pivonkami umiestniť na južné či juhozápadné dvere.

Niektorým zákazníkom to však neprekáža, nakoľko získavajú takéto venčeky časom obľúbený “vintage” vzhľad.

Zhrňme si to – ak chcete čo najodolnejší venček do exteriéru na slnečnú stranu, hľadajte taký, ktorý je vyrobený z preparovaného machu či eukalyptu, slamienok, bielych limoniek alebo suchokvetu.

Ako dlho vydržia sušené plody?

Pokiaľ ide o oriešky a škrupiny, žalude, šišky a ďalšie, povedzme, drevnaté plody, niet sa čoho obávať. Len v prípade šišiek hrozí, že sa vo vlhkom prostredí zatvárajú, nie vždy. Preparované kúsky sú tak zafixované a ošetrené, aby odolávali aj extrémnym poveternostným výkyvom.

Sušené citrusy, s ktorými pracujeme, sú vysušené dôkladne a ošetrené i zafixované tak, aby spätne nenavlhli. Sú preto vhodné do interiéru aj exteriéru.

Oranžovými kolieskami pomarančov alebo plátkami jabĺčok radi zdobíme vianočné dekorácie, zelené pomarančové gule či plátky zasa veľmi radi pridávame do celoročných a letných výrobkov. Pôsobia osviežujúco a krásne voňajú.

Medzi sušené plody patria aj černušky alebo makovice. S černuškami sa najlepšie pracuje, kým sú svieže. Majú prekrásnu zelenú, zelenofialovú či fialovú farbu (v závislosti od odrody). Postupne ako usýchajú, mení sa ich farba na menej výraznú, zelené kúsky žltnú. Viac či menej – to závisí od svetelných podmienok, ktorým je dekorácia vystavená.

S plodmi, ako sú šípky, hlohy, hlohyňa a ďalšie bobuľoviny, pracujeme len výnimočne, prípadne vtedy, keď nás o to zákazník vyslovene požiada. Tieto prírodné nádhery totiž nie sú také odolné a stále a po usušení vôbec nevyzerajú tak krásne ako svieže.

O tom, ako dlho vydrží mach a zeleň, s ktorou pracujeme, sme písali v prvej časti.

Ak si niečim nie ste istí, pri výbere dekorácií vám radi poradíme a spoločne nájdeme ten najvhodnejší kompromis – výrobok, ktorý sa vám bude páčť, a zároveň vydrží čo najdlhšie krásny na mieste, kde si ho želáte mať.

Zhrňme si to

Venčeky, aranžmány či kytice z kvetov, plodov a zelene, ktoré používame, vás budú tešiť:

  • v prípade dekorácií v exteriéri jednu sezónu: jar/leto/jeseň/zima, tie odolnejšie jar+leto a jeseň+zima;
  • v prípade dekorácií v interiéri aj niekoľko rokov

Komentovať príspevok

Páčil sa vám článok? Dajte o ňom vedieť svojim priateľom:

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *